Co je to spyware a jak se bránit?

 Spyware je druh škodlivého softwaru ,cílem programu bývají nejčastěji uživatelská data (většinou to jsou hlavně přihlašovací údaje,které si uživatel uloží v prohlížeči pro automatické doplňování. Již jsem o tom dříve psal ve svém článku proč neukládat hesla v prohlížeči odkaz zde https://rampelnik78.blogspot.com/2021/06/nikdy-neukladejte-hesla-v-internetovych.html 

Spyware se do počítače může dostat velmi snadno pokud jej nemáte zabezpečený například Antivirovým programem či Firewallem.Spyware se může dostat do počítače je to nejčastější způsob tím,že je přibalen k nějakému programu ,který si vy stáhnete do počítače (pouze v případě jedná li se o shareware nebo freeware).Spyware se může objevit i v příloze na mailu nebo na webové stránce.


Jak poznat ,že máme v počítači Spyware ?

Spyware se dost těžko odhaluje právě protože se umí výborně maskovat například se může tvářit jako běžný  důvěryhodný proces přesto zde nějaké možnosti jsou.

Pokud se Spyware aktivuje ,tak začne nadměrně využívat internetové připojení ,můžou se v počítači objevit neznámé ikony programu nebo můžou začít vyskakovat chybová hlášení.


Jak Spyware odstranit ?

Stáhněte si AntiSpyware a spusťte jej.1. https://www.avast.com/c-spyware-removal-tool

2.https://www.safer-networking.org/download/


Jaká je prevence před nákazou ?

Vhodné je použít Antivirový program například Aviru,Comodo,Eset

+Firewall za mě ZoneAlarm 



Okomentovat

0 Komentáře